Fuldmånen er en naturlig satellit, der kredser om Jorden. Den har en diameter på 3.474 km.
Det er det lyseste objekt på himlen efter solen og månen.
Ordet "fuld" kommer fra det gamle engelske ord "fylle", som betyder at fylde eller at gøre komplet. Udtrykket blev første gang brugt med henvisning til en fuldmåne i 1839 af den britiske astronom James Clark Ross, som ville definere det som når "Månen har opnået sin største tilsyneladende diameter."
Hvad sker der, når du ved et uheld får en fuldmåne i øjet?
Månens lys er mere koncentreret og intenst, når det er tæt på horisonten. Det betyder, at når månen er fuld, kan den være lysere end normalt.
Når du ser på månen, kommer lyset ind i dit øje og rammer nethinden. Nethindecellerne sender derefter beskeder til din hjerne, som fortolker dem som en fuldmåne.
Hvad er en fuldmåne, og hvorfor får den dig til at gå amok?
Fuldmånen er det tidspunkt, hvor jorden er i sin nærmeste nærhed af solen. Månen ser ud til at være i sin største størrelse og klarest.
Fuldmånen har været forbundet med mange overtro og myter, hvoraf nogle har et videnskabeligt grundlag. For eksempel menes det, at folk er mere tilbøjelige til at begå forbrydelser under en fuldmåne end nogen anden tid på måneden.
Der er dog mange andre grunde til, at folk tror, at fuldmånen driver dem til vanvid. Nogle mener, at det påvirker deres søvnmønster eller deres humør, mens andre mener, at det forårsager naturkatastrofer som jordskælv eller storme.
Bivirkninger af fuldmånen: Fysiske og psykologiske symptomer
Fuldmånen er en astronomisk begivenhed, der opstår, når månen er fuldt oplyst set fra Jorden.
Fuldmånen har en betydelig effekt på den menneskelige krop og sind. Nogle af de mest almindelige bivirkninger er søvnløshed, øget hjertefrekvens og øget aggression.
Fuldmånen kan også forårsage psykologiske lidelser som bipolar lidelse og skizofreni.
Sådan undgår du behovet for behandling, når fuldmånen skinner
Der er en myte om, at mennesker, der har psykiske lidelser, såsom skizofreni og bipolar lidelse, er mere tilbøjelige til at blive ramt af fuldmånen. Forskning viser, at dette ikke er sandt.
Fuldmånen påvirker ikke mennesker med psykiske lidelser. Denne myte opstod på grund af ideen om, at der er flere skadestuebesøg om nætter, hvor der er fuldmåne. Men det viser sig, at disse besøg mest skyldes stofmisbrug og fald frem for psykiske problemer.
Myten kommer fra tanken om, at der er flere skadestuebesøg om nætter, hvor der er fuldmåne. Forskning viser dog, at dette ikke er sandt – det skyldes for det meste stofmisbrug og fald snarere end psykiske problemer.
Hvorfor vi skal ændre vores perspektiv mod fuldmånen
Fuldmånen har været en kilde til fascination for mennesker siden oldtiden. Gennem årene har vi fundet på mange myter og legender om det. Men i virkeligheden er det bare en naturlig satellit, der kredser om jorden.
Vi er nødt til at ændre vores perspektiv, fordi fuldmånen ikke har nogen reel betydning eller betydning ud over at være en naturlig satellit, der kredser om jorden.